A.D.A.R. la ceas aniversar
1994 a fost anul în care 22 de membri fondatori au înființat Asociația Degustătorilor Autorizați din România (A.D.A.R.). N-au fost mulți, dar au venit cu entuziasmul și profesionalismul specific domeniului vitivinicol. Așa a luat naștere ceea ce, cu mândrie, am denumit „Familia A.D.A.R.”!
Și au trecut 25 de ani în care am făcut câte patru sesiuni de degustări de vin pe an. Au fost nu mai puțin de 100 de întâlniri de specialitate, iar numărul membrilor a ajuns la 150. Sunt societăți care au trimis 5-6 persoane să adere la Asociație. Oare de ce? Care este secretul? De-a lungul acelor întâlniri am degustat aproximativ 50 de vinuri pe sesiune, 5.000 de vinuri, toate comentate. O fi mult, o fi puțin?
Să ai șansa ca de-a lungul deceniilor să îi asculți pe prof. dr. Viorel Stoian, prof. dr. Mircea Bulancea, ing Vasile Bocancea, prof. dr. Aurel Popa, prof. dr. Ioan Nămoloșanu, prof. dr. Neculai Pomohaci se numește ca ești un mare norocos! De fapt, vorbim despre un antrenament al degustătorului, de un studiu al vinului, de cunoașterea sortimentelor de soiuri, de actualizarea informațiilor din industria vinului, a utilajelor de vinificație, de tehnologia de producere, de materiale oenologice de ultima generație. Să ai ocazia ca pe lângă vinurile romanești să deguști și vinuri de pe toate meridianele lumii, apoi să ai curajul să participi la concursuri naționale și internaționale este o șansa mare!
Nu poate fi o instruire mai eficientă decât aceea de a asculta comentariile despre vinuri ale colegilor oenologi, care au fost și sunt „făcătorii de vin”! Aici i-aș aminti pe: Gheorghe Crăciunescu, Georgel Costache, Dumitru Roșu, Dorin Heroiu, Ștefan Șoneriu, Nicolae Balaci, Popa Dorel, Ioan Buia, Nicolae Giugea, Mihai Baniță, Petre Badea, Cristian Tudor, Gabriel Stoica, Liviu Grigorică, Bogdan Costăchescu, Aurel Rotărescu, Claudiu Porumb, Vasile Niculae, Nicolae Mateescu, Ioan Demetrescu, Grigore Severineanu, Florin Dănoaie, Erwin Szikler, Balla Geza, Nicolae Itu, Ghiță Marin, Florin Voloacă, Dumitru Avram, Cosmin Bulugea, Lucian Neacșu, Ioan Gomboș, Ioan Vlad, Nicolae Baba, Traian Petrea, Iosef Seprody, Gheorghe Vărăticeanu, Alexandru Canariov, Victor Prelipceanu, Mihai Aldescu, Ioan Tache, Cristian Râmniceanu, Lorena Deaconu-Stoian, Lidia Șucata, Ada Nămoloșanu, Veronica Gheorghiu, Șerban Ana, Luminița Săceanu, Mirela Gheorghe, Claudia Horșia, Otilia Neacșu și Mariana Ochean.
Nu pot să nu mă gândesc și la câteva nume ale caracterizatorilor de vinuri: Vasile Sava, Ioan Gavrilescu, Cătălin Păduraru, Cornel Dicu, Dorin Popa, Dumitru Crișan, Ovidiu Tița, Dan Balaban, George Badea, Cosmin Popescu, Cezar Filip, Gheorghe Anghelache, Cristian Mărăcineanu, Cătălin Genoiu, Vasile Nicolau, Traian Mihail Petrea, Arina Antoce, Elena Heroiu, Delia Stătescu, Liliana Gavrilescu, Aurelia Aldea, Ileana Popa, Rodica Pârău, Diana Pavelescu, Geanina Badea, Violeta Stoicescu, Constanța Vicol, Sofica Măciucă.
Aceste reuniuni trimestriale, având numeroase tematici aplicate în zonele viticole ale României din nord, sud, est și vest, vinuri tinere, albe, roșii, roze, seci, demiseci, demidulci, dulci, aromate, spumante, vinuri de colecție sau vinarsuri au fost organizate, pe rând, de unul sau mai mulți producători de vin. O alta inițiativa de felicitat a Asociației a fost trimiterea unor membri la târguri de specialitate din diferite țări ale lumii. M-am numărat printre aceștia și nu pot decât să-mi exprim un mare respect!
Cum poate fi o Asociație longevivă? Doar cu „un președinte ales pe viață”, din patru în patru ani! Acesta este prof. dr. Dan Boboc, ce se străduie să „țină în mână” activitatea „efervescentă” a membrilor!
Am să citez cuvintele de aur ale domnului prof. dr. ing. Viorel Stoian: „Singura organizație care izbutește efectiv să reunească lumea oenologica din Romania este A.D.A.R.-ul, să o strângă, să o lege spiritualicește și profesionalicește, să o mobilizeze pentru ceva, măcar pentru progresul în profesie”.
„Cel care a dat primul „tonul” atașamentului pentru activitatea A.D.A.R. a fost prof. dr. Aurel Popa și o implicare foarte strânsă și (amplă) în activitatea A.D.A.R. o are acum prof. dr. Ioan Nămoloșanu”
Și tot dansul spunea: „Ing. Gabriela Arion – diriginta – inițiatoarea, fondatoarea, organizatoarea, și sufletul Asociației Degustătorilor Autorizați din Romania, secretar general al A.D.A.R., persoana de mare generozitate sufleteasca, de inegalabila perseverența și de un indiscutabil optimism.”
Tuturor trebuie să le păstram o permanentă recunoaștere și mulțumire!
ing. Lucia PÎRVU
Expert degustător
Director VINVEST
Leave a Reply