ADAR la Murfatlar (iunie 2013)
De cate ori soarele s-a ridicat din mare si a apus peste viile de la Murfatlar in acesti sapte ani care s-au scurs de la ultima reuniune a membrilor ADAR pe taramuri dobrogene?
O intrebare la care nu doresc sa raspund neaparat matematic, insa timpul a adus o fata noua acestei zone viticole a Romaniei.
Si ne-am convins pe deplin de acesta din prima zi a sedintei ADAR cand am vizitat trei producatori de vin.
Am pornit de la o afacere a familiei Ion Vladoi din localitatea Siminoc, a urmat o bijuterie viti-vinicola apartinand d-lui Vasile Francu de la Adamclisi si am incheiat cu ceea ce reprezinta cel mai mare producator de struguri si vin din Romania –Cramele Murfatlar.
Am ascultat povestea de succes a unor vinuri ce s-au nascut din 8 ha de vita de vie, am contemplat cele 130 de ha cultivate in sistem ecologic de la Vifrana si ne-am imaginat unde incep si unde se sfarsesc cele 2600 ha de vita de vie pe rod ale Murfatlarului.
Ce au toate acestea in comun ? Dragostea celor ce iubesc via si vinul, traditia si noul in domeniul viti-vinicol, bucuria de a se numara printre cei care primesc lauda si multumirea celor ce apreciaza rezultatul muncii lor.
Ce au realizat in acesti ultimi ani ? Crama Siminoc produce primul vin DOC, Vifrana investeste circa 5 milioane de euro in linia tehnologica de vinificatie iar Murfatlar replanteaza 900 ha cu vita de vie, investeste in crama circa 10 milioane de euro si ia decizia de a promova soiuri romanesti : Cramposie,Feteasca alba,Feteasca regala, Babeasca.
Vizita in Podgoria Murfatlar a fost prilej de intalnire cu istoria bataliilor dintre daci si romani prin vizita monumentului de la Adamclisi, dar si de evocare a celui ce a fost profesorul Viorel Stoian .A fost un moment de traire si emotie profunda atunci cand o parte dintre colegii nostri au avut puterea si curajul de a aminti despre cel care a tinut aprins spiritul ADAR cu atata dragoste si profesionalism.
Seara ne-a aflat tot in zona Murfatlarului in sunet de vioara si arcus, cu convingerea ca va urma o zi in care vinurile dobrogene vor aduce in prim plan savoarea viilor ce respira aerul marii de peste 2000 de ani .
A inceput aceasta a doua zi cu cateva inspirate prezentari ale firmelor Comagrimpex B&B si Elton, dupa care presedintele ADAR, profesorul Dan Boboc a adus in discutie principalele evenimente la care asociatia a fost reprezentata de la ultima intalnire, a multumit lui Cosmin Popescu pentru felul in care a organizat aceasta sedinta, l-a felicitat pentru realizarile din ultima perioada si a anuntat data si locul urmatoarei sedinte ADAR : Cluj, 15-18 August.
A urmat degustarea unui numar de 45 vinuri dobrogene, probe din cele mai diverse zone, de la terasele Ostrovului, pana la dealurile Macinului, atat din domeniul productiei comerciale, cat si din cel al cercetarii oenologice .
De apreciat au fost vinurile obtinute din soiuri ce poarta pregnant tipicitatea locului din care provin : Aligoté din arealul Sarica-Niculitel-Macin,cu nota sa puternic minerala sau Pinot Gris-ul (cu siguranta, despre acest vin dl.profesor Stoian ar fi spus : “cine nu recunoaste acest Pinot gris nu are ce cauta in ADAR”) si Chardonnay-ul din arealul Murfatlar.
A impresionat tot ceea ce poarta marca Crama atelier M1 de la Murfatlar, vinuri premium, atent selectionate, pentru care se utilizeaza o linie de vinificatie specializata si pentru care s-au achizitionat 200 baric-uri numai din lemn romanesc, precum si un cupaj din patru soiuri de la Alcovin Macin, sub marca Renatus.
Rosé-urile, obtinute din Merlot,Feteasca neagra, Cabernet Sauvignon sau cupajele ce au la baza aceste soiuri au fost in marea lor majoritate placute, lejere, cu aciditate ce le confera prospetime si vioiciune, cu arome specifice soiurilor din care provin.Cramele Murfatlar au prezentat in premiera “Lacrima lui Ovidiu-rosé “,un vin special cu 15% vol.alcool si 120 g/l zahar.
La categoria vinuri rosii Cabernet-ul Sauvignon capata valente organo-leptice interesante ( a se vedea gama Sympozion de la Vifrana, sau cel de la Viticola Sarica- Niculitel).Tot in aceasta zona doresc sa amintesc de soiul Babeasca neagra, prezentat intr-o “editie de colectie” de catre Cramele Murfatlar, precum si vinul obtinut din acest soi de firma Lasapatas, din localitatea Sumova, Tulcea.
A fost un nou un prilej de a schimba impresii, de a cunoaste tendinte si orientari ale producatorilor, de a asculta puncte de vedere atat din partea celor mai avizati dintre membrii ADAR, cat si a celor mai tineri ce doresc sa se exprime in aceasta directie.
Ne-am bucurat nespus in aceste zile de Dobrogea viticola si de realizarile celor care si-au legat destinul de podgoriile din aceasta parte de Romanie, motiv de a multumi lui Cosmin Popescu si intregii echipe cu care a colaborat .
01.07.2013 Robert Ionut Baicoianu
BASF/ Specialty Crops Manager
Leave a Reply