
ADAR pe malul Someşului (Cluj, 23-25 aug 2013)
Mucaliţii locului spun că este un cartier al Mănăsturului, noi ceilalţi îl ştim ca fiind cel mai important centru academic, cultural si industrial din Transilvania, iar pentru unii dintre colegii noştri – Delia Stătescu, Dorin Popa, Florin Aldea – locul de pornire spre suişul cunoaşterii.
Cu miros de toamnă şi parfum de recolte bogate Clujul şi-a deschis porţile celor care au coborât Feleacul pentru a participa la întâlnirea Asociaţiei Degustătorilor Autorizaţi din România in perioada 22-24.08.2013.
Nu eram sigur dacă locul acesta poate aduce ceva interesant din punct de vedere viticol si oenologic, dar ceva lăuntric imi spunea ca voi regreta neparticipând, dintr-un singur motiv : prof. Dorin Popa, cel care a organizat acest eveniment. Stim cu totii cât de intens arde cand este vorba despre ADAR si cu câtă bucurie insufleteşte acest spirit neegalat.
Această şedintă a avut ca punct de plecare vizita Universitatii de Ştiinte Agricole si Medicina Veterinară din Cluj, ocazie cu care l-am cunoscut pe prof. Radu Sestraş, decanul Facultătii de Horticultur, un apropiat al vinului, un cadru didactic universitar ce apreciază originalitatea şi diversitatea, caracterul cultural, erudiţia si pregătirea profesională a celor ce fac parte din ADAR.
Infiinţata cu 35 de ani în urmă, această facultate are drept obiectiv validarea profesională a absolvenţilor, obţinerea de competenţe profesionale si asigurarea continuităţii învăţământului superior horticol.
Am părăsit încantati sălile, amfiteatrele şi aleile răcoroase ale USAMV si am coborât spre sala care a găzduit întâlnirea cu tematica acestei şedinte : Fetească –Albă, Regală si Neagră.
În primul rand ne-am bucurat de faptul că nefiind un numar mare de probe, am avut timp să analizăm şi să discutăm despre fiecare vin cu argumente pro si contra, întocmind clasamente si motivând cu profesionalism fiecare afirmatie.
Un alt aspect ce merită subliniat este acela că producatori mai putin cunoscuti din zona Satu Mare, Târnăveni (Castel Vinum, Nachbil,Schwab Agroprod, Familia Hetei) au tinut să afle punctele de vedere ale membrilor ADAR despre vinurile obtinute si dacă acestea se pot încadra în zona de apreciere a consumatorilor.
Wine Princess SRL si Castel Vinum (gama Villa Vinèa) au oferit spre degustare câte o Feteasca Regală foarte apropiate de caracterul floral, acid, extractiv caracteristic acestui soi de viţă de vie.
Feteasca Albă a reamintit despre vinurile fine,delicate si puternice obtinute dintr-o recoltă de excepţie, asa cum a fost cea a anului 2012. Numai zona viticolă de provenienţă a putut face diferenţa între cele doua vinuri produse de Jidvei (gama Maria) si Lacerta, tehnologia de vârf a celor doi producatori fiind definitorie in obţinerea acestor vinuri.
Din gama Arezan – Murfatlar am degustat doua cupaje de Feteasca Albă si Regală (50%+50%) care ne-au dat posibilitatea de a savura calitatea combinată a celor două soiuri.
Feteasca Neagră a fost bine reprezentată de vinuri provenite din cele mai diverse regiuni viticole, in marea lor majoritate păstrand caracterul discret, rotund, amplu şi catifelat al acestui soi.
Ca de fiecare dată, pe lângă tematica propusă au fost prezentate si alte câteva soiuri si mărci intersante si apreciate, cum ar fi : Smarald si Gewurztraminer – Villa Vinèa, Furmint si Cadarca –Wine Princess SRL, Riesling Italian – Medea Winery.
Calitatea ne-a conferit si de această dată bucurie si o placere profundă, reconfirmându-ne totodată faptul că in fiecare zi învaţăm câte ceva.
Pe final a avut loc o prezentare a conceptului AgCelence la viţa de vie prin aplicarea tratamentelor cu produsul CabrioTop de la BASF.
În perioada următoare, mulţi dintre colegii nostri se vor afla in mijlocul campaniei de recoltare si vinificaţie, asa încât le dorim o toamnă liniştită si vinuri cât mai pe gustul Măriei sale Cumpărătorul!
26. 08. 2013
Ing. Robert Baicoianu
Leave a Reply