A.D.A.R. pe ritmurile “ Dunarii albastre “
Pe parcursul celor 2780 km pe care ii parcurge de la izvoare si pana la varsarea in Marea Neagra, Dunarea isi aduna afluentiipregatindu-i pentru contopirea cu apele salmastre de la gurile Deltei.
Copiind parca exemplul fluviului, parte dintre membrii Asociatiei Degustatorilor Autorizati din Romania a rapuns afirmativ chemarii profesorului Dan Boboc de a participa la sedinta organizata in municipiul Tulcea, in perioada 02 – 05. 06.2011 .
Inca de la sedinta organizata la Sinaia asteptam cu nerabdare sa revad aceste locuri intrucat timp de6 ani, veneam aici de doua ori pe luna, ca director al unuia dintre cei mai mari producatori de vin din Romania .
M-au incantat noile plantatii ce strajuiesc intrarea dinspre Constanta, cu uniformitati ale cresterii lastarilor de vita de vie si densitati nemacinate .
Am patruns cu usurinta sprecentrul orasului, ajungand direct pe malul Dunarii la hotelul Delta.
A fost seara de primire si socializare a participantilor, cu bucuria specifica fiecareia dintre intalnirile membrilor ADAR.
Vineri a urmat imbarcareaa pe un vapor fluvial care ne-a purtat pana apraoape de asfintit pe bratele Dunarii . A inceput usor, timid, dar ferm : valsul “Dunarea Albastra” a deschis drum lin, taind apele canalelor pe unde vaporul a patruns in adancul Deltei .
Greu sa surprinzi toate miscarile vietuitoarelor ce ne inconjurau : in apa, in aer, pe malurile canalelor viata forfotea neintrerupt intr-o armonie perfecta cu cantecele pornite de pe puntea indesata de membrii A.D.A.R.
Cum seara a venit pe furis, lasand soarele sa se zbata sub pleoapa intredeschisa a intunericului, am fost fascinati de spectacolul de folclor dobrogean sustinut de un grup de tineri artisti Tulceni.
Sambata, a doua zi a colocviului, a fost mai dificil intrucat am intrat in probleme tehnice, specifice Asociatiei .
Mai intai a avut loc prezentarea unei teme de actualitate in domeniul viticulturii si vinificatiei “ Proiectarea sistemului informational pentru monitorizarea trasabilitatii produselor pe filiera viti vinicola .”
Abordarea acestui subiect are ca principal obiectiv transmiterea catre partenerii din tara si strainatate a unui mesaj de incredere in calitatea produselor viti –vinicole din Romania . Au participat ca invitati reprezentanti ai O.N.V.P.V., A.P.I.A., O.N.I.V., I.C.D.V.V.Valea Calugareasca, M.A.D.R.
Trasabilitatea este premisa fundamentala a unei exploatatii viticole care ofera garantia optima pentru consumul vinului, urmand sa apara un “Ghid” ce va sta la dispozitia producatorilor privind implementarea sistemului de trasabiltate .
A urmat prezentarea unui producator de masini si utilaje pentru viticultura si vinificatie din Italia, iar pe final Catalin Paduraru a informat audienta despre rezultatele obtinute in cadrul Concursului Vinvest –Timisoara 2011 si a Concursului International de Vinuri de la Bucuresti .
Cel mai astepatat moment al acestei intalniri a fost desigur, sesiunea de degustare, in cadrul careia pe langa tematica anuntata ( Vinuri seci : Feteasca alba 2010, Pinot Noir, Syrach ) au fost prezentate si cateva dintre vinurile participante la Concursul de la Bucuresti .
Cu mare placere am luat cunostinta de existenta pe piata romaneasca a unor produse excelente, ce vor avea drum deschis spre satisfacerea pretentiilor sofisticate ale consumatorilor, dar si incercari mai mult sau mai putin fericite ce au primit din partea membrilor A.D.A.R. puncte de vedere de care, probabil, respectivii producatori vor tine cont in dorinta lor de a continua sau nu promovarea respectivelor vinuri .
Iar noi, ca vrem sau nu, lasam in urma Tulcea si Dunarea multumindu-i colegului Marian Vasile pentru sprijinul acordat in organizarea acestei editii a sedintei A.D.A.R.
06.06.2011 Ing.Robert Ionut Baicoianu
Leave a Reply