
ADAR-ul la Tg. Mures
Aceeaşi pensulă amesteca si azi culorile răsăritului cu cele ale apusului peste perpetua viata a acestui oraş minunat care este Târgu Mureş.
L-am iubit din prima clipa si l-am considerat cald si primitor cu fiecare popas pe care l-am făcut aici.
Oamenii iubesc florile, natura, istoria si cultura. Păşesc atenţi la curcubeu si vorbesc in şoapta pentru a nu alunga albastrul cerului. Din când in când, aici sosesc turişti interesaţi de poveştile locului sau doritori de frumos.
Astfel, in perioada 25 -28.08. 2011, Târgu Mureş-ul a devenit si capitala noastră, a membrilor A.D.A.R.
Pe străzile cu clădiri vechi si îngrijite s-au îmbinat in aceasta perioada vinul si rock–ul, in doua manifestări importante pentru locuitorii oraşului.
Prima zi a întâlnirii a fost si cea in care au avut loc prezentări de produse si servicii specifice activităţii noastre, precum si analiza senzoriala a vinurilor din tematica acestei şedinţe.
George Badea a dorit sa puncteze prezenta de peste 15 ani pe piaţa româneasca a firmei sale – COMAGRIMPEX – printr-o prezentare de excepţie, aducând informaţii din partea celor mai importanţi colaboratori:
VASON GROUP, DELLA TOFFOLA, AVE INDUSTRIES, MICROCELL, MONDIAL CAPSULE, SUGHERIFICIO MOLINAS.
Pornind de la cerinţa consumatorilor din ultima perioada, au fost prezentate proceduri de vinificaţie ce evidenţiază caracterul aromatic fructat al vinurilor, respectiv prevenirea pierderilor aromelor in timpul fermentării.
S-au purtat discuţii privitoare la fermentaţia malolactica, utilizarea enzimelor glicozidazice, nutriţia drojdiilor, prevenirea dezvoltării de Brettanomices, gestionarea potenţialului redox.
Aceasta parte de documentare ştiinţifica a fost încheiata de către colega in A.D.A.R., Arina Antoce, care a prezentat rezultatul unui plan experimental in care s-au utilizat diferite drojdii, enzime, taninuri, bacterii pentru fermentaţia malolactica (MLF) etc., cu scopul de a evidenţia acţiunea acestora asupra probelor luate in studiu. Cei prezenţi au putut aprecia câteva din variantele luate in studiu in vederea îmbunătăţirii performantelor senzoriale.
Lucica Parvu a preluat atenţia auditoriului printr-o informare ce vizează acţiunile VINVEST si VINTEST din toamna acestui an, repunând in discuţie invitaţia de a participa in număr cat mai mare la aceste doua importante evenimente.
I-a urmat Cătălin Păduraru, cu o informare despre cel mai important târg din lumea vinului si spirtoaselor – VINEXPO – BORDEAUX, ce a avut loc in perioada 19-23.06.2011 si la care au participat zece membrii A.D.A.R.
După amiaza a fost consacrata tematicii acestei întâlniri pe linie ”statutara” respectiv prezentarea si aprecierea de către mebrii A.D.A.R. a vinurilor obţinute din soiul Feteasca regala – 2010 si vinuri rose – 2010.
Au fost exaltări, vinuri cu arome încântătoare, cu aciditate plăcuta sau la care mici corecţii ar fi adus un plus de aprecieri, vinuri cu specificităţi de necontestat vis-a- vis de soiul din care provin, interesante si bine primite de către cel mai important juriu in materie, din Romania .
Ca de fiecare data au fost si mostre de vin in afara tematicii, cum ar fi: Cabernet Sauvignon,Chardonnay, Feteasca Neagra, Merlot. Si aici am avut surprize plăcute (Crama Ferdi cu un Cabernet Sauvignon de invidiat), dar si vinuri lipsite de structura, mai puţin apreciate .
Oricum, toate acestea in folosul celor prezenţi, spre menţinerea intr-o permanenta stare de maxima forma organoleptica.
Ce-a de a doua zi a fost organizata pe paliere de interes multicultural: Cetatea din Târgu Mureş, Palatul Culturii cu Sala oglinzilor, Sala de concerte, Galeria de arta, Turnul Prefecturii si întâlnirea cu prefectul si preşedinta Consiliului judeţean Mureş.
Deşi am făcut eforturi pentru a ajunge in zona Culpiu – Lechinţa, timpul a fost categoric si a limitat prezenta noastră numai la vizita S.C.JIDVEI SRL
Şcoala de viţe, peste 2000 ha de plantaţie, fabrica de spalieri, terase si amenajări antierozionale, canale de colectare a apelor, cai de acces si împrejmuiri. Drumul şerpuieşte pe culmile dealurilor oferind posibilitatea de a admira toate aceste realizări. Cobori, urci, închizi ochii si visul devine realitate.
In aceste locuri, la ”intersecţia” Făgăraşilor cu Apusenii, se va ridica Cetatea vinului, cea mai noua crama a societăţii, iar in Valea Ciungarului îşi aşteaptă rândul o salba de trei amenajări hidrografice.
“Întotdeauna mi-a plăcut sa construiesc” spunea Claudiu Necşulescu, cel ce a investit cu atâta dragoste in pământul si oamenii din zona.
Am încheiat vizita la combinatul de vinificaţie, odată cu noaptea ce cădea pe drumul dintre Câmpia Libertăţii si Castelul de la Cetatea de Balta.
Robert Băicoianu, 05.09.2011
Leave a Reply