Arina Antoce “Incursiune în universul sake – băutura tradiţională a Japoniei”
Salutăm cu plăcere apariţia lucrării “Incursiune în universul sake – băutura tradiţională a Japoniei” care ne prilejuieşte o întâlnire extrem de interesantă cu unul din simbolurile Japoniei care a fost mai puţin abordat la noi, respectiv sake-ul. Desigur, ca specialişti, vinul este principalul nostru obiect de interes, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să-i cunoaştem competitorii. Motiv pentru care mulţi dintre noi ştiu foarte multe lucruri despre bere, cidru sau ţuică, de pildă. Despre sake, însă, puţini dintre noi pot afirma că ştiu foarte multe – poate şi din cauză că acesta nu este (încă) un concurent al vinului la noi. Însă, aşa cum veţi observa dacă parcurgeţi acest volum, japonezii sunt la fel de mândri de sake-ul lor cum suntem şi noi mândri de vinurile noastre. Chiar şi numai pentru acest motiv, credem că merită să exploatăm această ocazie de a învăţa câte ceva despre sake, dintr-o sursă de primă mână. Pentru cei care nu ştiu, colega noastră Arina Antoce, care este şi vice-preşedinte ADAR, a petrecut în Japonia trei ani şi jumătate, obţinând un titlu de doctor la Universitatea Prefecturii Osaka.
Lucrarea tratează subiectul sake din două perspective care se împletesc într-un tot unitar. Pe de o parte, specialiştii din domeniul băuturilor alcoolice vor găsi aici un raport amănunţit, privind tehnologia de producţie a sake-ului, cu o mulţime de detalii interesante. Pe de altă parte, sunt incluse totodată referiri mai scurte sau mai ample la o mare varietate de subiecte legate de lumea sake-ului, de la istoria acestei băuturi la modul de degustare, de la vasele şi recipientele folosite până la tradiţiile japonezilor, din care sake-ul este nelipsit. Acestea vor fi cu siguranţă pe placul tuturor cititorilor – indiferent dacă au sau nu un interes profesional în domeniu.
Odată cu procesul de globalizare distanţele se micşorează şi oamenii încep să aibă acces la lucruri care altădată păreau de neatins. Cine ştie, poate că în curând containerele care duc vinul nostru în Japonia se vor întoarce de acolo încărcate cu sake… Nu strică să fim pregătiţi!
Cartea este disponibila in librariile din Bucuresti, la Libraria Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti, dar si de la sediul ADAR, la pretul de 25 lei.
Leave a Reply