
Concursul International de Vinuri – Verona – VINITALY – 2010
In perioada 29 martie – 02 aprilie , la Verona s-a desfasurat editia cu nr. 18 a Concursului International de Vinuri, manifestare care a prefatat Salonul international Vinitaly 2010.
In competitie au fost inscrise 3634 de vinuri, provenind din 27 de tari producatoare. Fata de anul precedent in regulamentul de organizare au fost semnalate unele modificari. Vinurile au fost repartizate in 3 clase mari : Vinuri Linistite, Vinuri Petiante si Vinuri Spumante.
Vinurile linistite cu Denumire de Origine si Indicatie Geografica au fost regrupate intr-o singura categorie, divizata in 10 grupe :
- Vinuri albe – recolta 2009
- Vinuri albe – recolta 2008 si mai vechi
- Vinuri albe obtinute in barrique ( sau alte vase de lemn )
- Vinuri rosii – recolta 2009 – 2008
- Vinuri rosii – recolta 2007 – 2006
- Vinuri rosii – recolta 2005 – 2004
- Vinuri rosii – recolta 2003 si mai vechi
- Vinuri rosé
- Vinuri dulci naturale
- Vinuri licoroase
Vinurile petiante cu Denumire de Origine si Indicatie Geografica au fost regrupate intr-o singura categorie, divizata in 3 grupe:
1 – Vinuri petiante albe si rosé, seci si demiseci, cu zahar rezidual ≤ 35 g/l
2 – Vinuri petiante rosii seci si demiseci, cu zahar rezidual ≤ 35 g/l
3 – Vinuri petiante albe, rosé, rosii, demidulci si dulci, cu zahar cel putin 30 g/l
Vinurile spumante cu Denumire de Origine si alte spumante au fost divizate in 3 grupe:
1 – vinuri spumante obtinute prin fermentare in cisterne ( metoda Charmat )
2 – vinuri spumante obtinute prin fermentarea in sticla ( metoda Clasica )
3 – vinuri spumante dulci.
Jurizarea probelor a fost asigurata de 105 degustatori, repartizati in 21 de comisii, a cate 5 membri fiecare. S-a utilizat fisa de degustare, cu maxim de 100 puncte .
Componenta pe comisii a respectat cu strictete urmatoarea structura : 1 oenolog strain, 2 jurnalisti straini si 2 oenologi ialieni.
La aceasta editie au fost invitati 21 oenologi straini si 42 jurnalisti straini, provenind din 27 de tari.
Romania a fost reprezentata la acest Concurs, de 3 comisari : Dr. Ing. Petre BADEA, (ICDVV Valea Calugareasca), Dr. Ing. Constantin CROITORU (Sodinal s.r.l.) si Radu RIZEA (Vinul.Ro)
Organizarea Concursului a fost asa cum ne-am obisnuit deja, impecabila, totul fiind instrumentat de inepuizabilul presedinte, doctor Giuseppe Martelli, director general al Asociatiei Oenologilor Italieni.
Nu pot sa nu remarc din nou grija si stradania pentru lucru bine facut.
Amploarea concursului se regaseste si in cateva elemente de statistica : 26.000 pahare utilizate ( fiecare degustator avand la dispozitie pahare pentru intreaga serie de vinuri : 12-15 buc. ) si peste 22.500 fise de evaluare.
Sala de degustare, lumina, paharele si celelalte accesorii, interventiile somelierilor au creat o atmosfera care a impus profesionalism si obiectivitate in aprecierea vinurilor. De altfel, a fost in numeroase randuri subliniata, responsabiliatea si importanta evaluarii probelor din concurs, care nu trebuie sa tina seama de preferintele personale ale comisarilor si sa aiba in vedere ca in spatele unui vin sta munca asidua a unui oenolog, a unei intregi crame sau a mai multora.
Considerat unul dintre cele mai selective concursuri de vinuri din lume, anul acesta numarul medaliilor a fost mai mic, fiind atribuite numai 71 de medalii, din totalul de 3634 vinuri competitoare.
De fapt, au fost acordate, pentru fiecare categorie de vin din concurs, 4 medalii : Marea Medalie de Aur, Medalie de Aur, Medalie de Argint si Medalie de Bronz.
Vinurile care au acumulat peste 80 de puncte si care s-au incadrat in procentul de 30% (vinuri cu distinctii) au primit diploma de “Gran Menzione” .
Ce trebuie retinut este faptul ca pentru a stabilii vinurile medaliate, primele 12 vinuri clasate in fiecare grupa au fost redegustate de 3 comisii ( 15 degustatori ).
Desi nu mi-am propus sa trec in revista performerii acestei confruntari, nu pot sa nu remarc pozitiile fruntase ale vinurilor obtinute din soiurile Chardonnay si Gewurztraminer la categoria vinurilor albe 2009, 2008, 2007.
Vinurile rosii au fost dominate de Carmenere, Cabernet Sauvignon si Syrah, la categoria vinurilor rosii tinere ( 2009-2008).
Autor: Dr. Ing. Petre BADEA
Leave a Reply