Cronica unei întâlniri de neuitat
Ing. Gh. CRĂCIUNESCU membru ADAR
La iniţiativa unui entuziast, prof.dr. Aurel Popa, om al vinului şi dascăl de prestigiu al Universităţii Agronomice din Craiova, sub directa susţinere şi implicare a Catedrei de Oenologie de la prestigioasa instituţie de învăţământ, întâlnirea trimestrială a Asociaţiei Degustătorilor Autorizaţi şi-a desfăşurat lucrările în inima Olteniei, la Râmnicu Vâlcea.
La început a fost invitaţia, susţinută cu argumente temeinice, oferite sub forma unei prezentări elogioase a zonei viticole a Olteniei, farmecul locurilor şi, nu în ultimul rând, ospitalitatea oamenilor.
Desfăşurarea evenimentului a confirmat o dată-n plus că elementele prezentate de distinsul nostru coleg corespund perfect unei realităţi bine ancorate în prezent, iar nota de modestie a gazdelor noastre, însoţită de eforturile serioase depuse, ne-au făcut sa ne simţim o familie unită sub semnul vinului bun
Primul popas – Casa Iordache
Şi cum şi cel mai lung drum tot cu primul pas începe, vizita la câteva unităţi moderne de vinificaţie a constituit punctul de pornire în prima zi din cele trei petrecute la Râmnicu Vâlcea. Şi cum s-ar fi putut porni o vizita „pro vinum” decât cu Drăgăşanii, locul de obârşie a vinurilor de nobleţe din panoplia vinurilor olteneşti?
Ei bine, prima noastră gazda, Casa Iordache, cu o istorie în spate ce cuprinde mai multe generaţii de podgoreni şi istorie cât să încapă într-o carte, cu cele 30 de ha, aşezate într-o expoziţie pe care soarele o mângâie întreagă zi, a ţinut sa ne prezinte comorile sale obţinute într-o tehnologie modernă şi cu calitate pe măsură.
Într-o ordine bine gândită, gazda noastră ne-a prezentat în deschidere o Crâmpoşie 2009, un vin frumos cu nota florală, proaspătă, cu o uşoară impresie amăruie în postgust. Se simte nota modernă, la care drojdiile selecţionate şi-au impus nota. Poate ar trebui de amintit aici, Crâmpoşia a rămas, alături de încă câteva soiuri (Feteasca, Frâncuşă, Mustoasa Galbenă etc.), printre puţinii reprezentanţi ai soiurilor autohtone.
Al doilea vin prezentat, un Sauvignon Blanc, din acelaşi an 2009, ne-a impresionat prin tipicitate, nota florală cu valenţe de soc şi grapefruit, consistenţă medie, uşor dezavantajat de o aciditate mai modestă, dar careşi subliniază nota distinctă printr-o uşoară oxigenare.
Gama vinurilor albe a fost încheiată cu o Fetească Regală 2010 demisec (7-8gr./l), cu note frumoase de măr dulce, un vin comercial, de ,,cursă lungă” numai bun pentru evenimente fericite, bine susţinut de o aciditate ce-i conferă vioiciune şi farmec.
Şi, pentru a sublinia potenţialul podgoriei, gazda noastră a ţinut, nu fără mândrie, a ne prezenta şi doua vinuri roşii de forţă, un Cabernet Sauvignon 2008, cu un puternic caracter de soi, cu notă uşor erbacee, care-i conturează personalitatea, şlefuită cu discreţie de lemnul de stejar; în postgust, se aşează bine nota amăruie cu un final destul de lung.
Ultimul vin prezentat de gazda noastră, un Cabernet Sauvignon 2005, a încununat vizita, ce-i drept, prea scurtă. Un vin elegant, cu nuanţe vii roşu aprins, cu note de cafea în amestec rafinat cu note de ciocolată, taninuri dulci, cu o lejeritate aparte ce-i conferă o notă specială de distincţie. Ultima impresie gustativă este lungă, bine subliniată de calitatea taninurilor, un vin ce ar putea face o frumoasă figură la un concurs de prestigiu.
Regal de vinuri roşii la Vinarte
Al doilea obiectiv vizitat, mai vechea noastră cunoştinţă, Vinarte Bolovanu. Un regal de vinuri roşii, de o calitate ce ar umple de invidie orice producător concurent. Acum, la consultarea notiţelor, fără a fi sub impresia caldă a primului moment de contact cu vinul, pot menţiona fără a greşi că ne-am întâlnit cu nişte vinuri roşii ce pot sta alături de marile vinuri ale lumii de oriunde ar fi ele. Şi pentru a nu rămâne dator cititorului, voi încerca sa le menţionez în nota de obiectivitate a degustătorului profesionist.
Primul vin prezentat, un Cabernet Sauvignon 2008, comercializat sub brandul “Soare”, păstrat în baric de stejar franţuzesc (baric nou), cu note caracteristice soiului bine conturate, culoare roşie profundă, arome fine de cafea, taninuri aspre, specifice unui vin bărbătesc, impresie lungă plăcută, bine susţinută de nota amăruie din postgust, un vin puternic ce impresionează prin sinceritate.
În aceeaşi nota profesionala am avut bucuria a degusta comparativ un Cabernet Sauvignon 2008 “Soare”, învechit la baric de stejar franţuzesc (baric vechi). Acelaşi vin şi totuşi aşa de diferit.
Elegant, rotund, taninuri blânde spre dulci, note de cafea şi ciocolata, nuanţe discrete de vanilie, un regal de arome pe care fantezia fiecăruia le poate clasa şi descoperi. Cert este că toţi cei aflaţi în crama în jurul baricurilor ne-am împărţit opiniile, încercând a le ierarhiza într-un nefiresc şi nemeritat clasament.
Cred, ca am face o mare nedreptate unuia sau altuia dintre vinuri aşezându-le pe piedestale diferite. Sunt doua vinuri de excepţie.
Şi, pentru a avea imaginea perfectă, am avut plăcerea de a degusta şi un Cabernet Sauvignon “Soare” 2009, prezentat de tehnolog ca pe un vin prea nou pentru a suscita interes. Ei bine, ne-am întâlnit cu o promisiune aproape de confirmare. Un excelent vin, uşor sălbatic, dar la care baricul nu-şi adăugase nota proprie. Nota de ,,verde” specifica Cabernetului îi conferă un şarm aparte. Nu am simţit asa de pregnant nota de cafea ca la celelalte, fineţea şi rotunjimea celui deal doilea dar, prin calităţile sale, a stârnit un viu interes.
Ar mai fi multe de spus despre vinuri şi, mai ales, despre cei ce le-au pregătit. Putem sublinia din multitudinea de aspecte tehnologice culesul selectiv, în funcţie de etapele de coacere a strugurilor după aşezarea lor pe coardă, vechimea şi calitatea baricurilor, tipurile de stejar, materialele enologice, timpul la baric şi, nu în ultimul rând, asamblajul, funcţie de calitatea dorită de tehnolog. Se confirmă, parcă, vechea zicală că… vinul bun îl face omul, soiul şi butoiul.
In memoriam Ştefan Teodorescu
Partea a doua a zilei, după o degustare asa de interesanta şi plină de miez, a continuat cu o şedinţă comemorativă dedicată marelui oenolog Ştefan Teodorescu, fost profesor la Universitatea Agronomica Craiova, figură emblematica a viticulturii româneşti. In memoriam au vorbit distinşi urmaşi ai ilustrului dispărut: prof. dr. Aurel Popa, prof. dr. Gheorghiţă, prof. dr. Ioan Gavrilescu, cât şi preşedintele ADAR, prof.dr. Dan Boboc.
„Ocnaşii” vinului
A doua zi a întâlnirii s-a caracterizat printr-un eveniment surpriză, motivat de o degustare profesională în salina Ocnele Mari, cu vinuri din acelaşi areal viticol al Olteniei.
Prin gentileţea domnului director ing. Marius Tănăsie de la SALROM am beneficiat de un spaţiu adecvat, de o intimitate specială dedicată degustării şi, nu în ultimul rând, de explicaţii profesionale privind salina. Am avut aici posibilitatea a degusta vinuri de la Vânju Mare, Segarcea, Sâmbureşti, Bolovanu, Corcova, cu diferen ţieri tranşante funcţie de podgorie şi, mai ales, funcţie de ,,mâna” care le-a pregătit.
Am avut plăcerea a degusta şi a aprecia Sauvignonul Blanc de la Segarcea, cu notele lui de soc, citrice şi piper verde, cu uşoara notă amară din post gust, vin cu medalii pe blazon, Merlotul cu nota lui de fructe roşii, coacăze şi agrişe în şlefuire cu lemnul de stejar ce-i aduce picul de vanilie ce-l diferenţiază de vinul nou, taninurile dulci ce-l rotunjesc şi catifelează.
Cred ca as face o mare nedreptate daca nu aş pomeni nimic de vinurile de Corcova. Am fost de-a dreptul entuziasmaţi de Chardonnay-ul prezentat. Floral, note de unt, raport excelent intre alcool şi aciditate, curat, proaspăt, impresie lungă, o adevărată bucurie, pot spune fără a greşi ca am întâlnit un Chardonnay franţuzesc de clasa mare.
O impresie excelentă am avut-o şi despre cupajul tehnologic dintre Merlot şi Cabernet, un vin bine structurat, cu uşoară dominantă spre cabernet şi cu o notă frumoasa şi elegantă de vanilie. Cred că poate da mult mai mult după încă câţiva ani la sticla, când buchetul se va contura mai pregnant.
O surpriză a constituit-o şi Shiraz-ul. Un vin plăcut, intens colorat, cu arome încă insuficient conturate, un vin ce va oferi multe satisfacţii într-un viitor nu prea îndepărtat.
De 22 de ori Sauvignon Blanc
Sigur, a treia zi s-a caracterizat printr-o degustare profesionala, pe o tema data, Sauvignon Blanc, strict în spiritul întâlnirilor profesionale trimestriale.
S-au prezentat 22 de vinuri din zone consacrate soiului, din cele doua biotipuri, Petit şi Gros Sauvignon. Pentru a purta discuţii fără influenţe colaterale, probele s-au prezentat depersonalizate, fiecare producător asumându-şi criticile sau laudele fără părtinire din partea colegilor. Nu este posibil a descrie pe larg vinurile degustate. Dar a pomeni de Davino şi Jidvei, de Murfatlar (o excelentă surpriză), de Serve sau Rovit, este un act de responsabilitate asumată.
În loc de concluzii
Ar mai fi aşa de multe de spus, dar spaţiul şi, mai ales, timpul tuturor este limitat. Cert este că lumea vinului s-a schimbat mult în bine. Oricine, funcţie de posibilităţi, poate accede la vinuri de bună factură, cu raport excelent preţ-calitate. Fără a ne aroga merite fără acoperire, trebuie să notăm totuşi prezenţa în lumea vinului a unui factor de echilibru şi referinţă: Asociaţia Degustătorilor Autorizaţi din România.
Leave a Reply