Dealu Mare – Regina podgoriilor romanesti
Ecoul uneia dintre cele mai superbe toamne s-a stins incet peste Podgoria Dealu Mare.
Cu mult albastru si zahar din abundenta in ciorchini, cei ce au avut inspiratie si noroc se bucura acum de potentialul fantastic pe care il au vinurile aproape desavarsite din crame.
Dumnezeu a fost darnic, punand in struguri iertarea si dulceata muncii noastre de peste an.
Si fiindca linistea s-a lasat peste plantatii, Dealu Mare a onorat cum se putea mai bine, in calitate de gazda bine primitoare, intalnirea trimestriala a membrilor Asociatiei Degustatorilor Autorizati din Romania, desfasurata in statiunea Sarata Monteoru, in perioada 11- 13 Noiembrie.
Pentru inceput, agenda acestei intalniri a programat vizitarea catorva plantatii si centre de vinificatie din Dealu Mare.
Si pentru ca traditia, realizarile importante, personalitatile ce au trecut pragul reprezinta pentru oricine ajunge in zona motiv de bucurie si emotie, un prim popas a fost facut la Statiunea Pietroasele.
In anul 1893, urmare a distrugerii plantatiilor viticole de catre filoxera, a fost infiintata pepiniera Pietroasa, cu scopul de a deveni “ vie model si experimentala “.
Statiunea Pietroasele apartine, incepand din 2005, Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Bucuresti, functionand ca unitate de cercetare si centru de practica pentru studenti, cu o suprafata totala de 150 ha.
D-l Damian Ion, directorul Statiunii a tinut sa prezinte in finalul vizitei o Tamaioasa Romanesca de exceptie, legata de amintirea celui ce a fost Ghe.Varaticeanu. Si migdalele coapte si “ Closca cu puii de aur “ apartin Pietroaselor, tuturor celor ce gasim aici aceeasi culoare a pieselor de tezaur incredintate pamantului cu a vinului turnat in pahare, aceeasi incantare si emotie pe care amandoua le provoaca.
Am lasat in urma localitatea Pietroasele, indreptandu-ne catre centrul viticol Tohani, trecand, din nefericire, printre numeroase parcele neantretinute, o pata a neputintei unora pe fata innoita a Podgoriei Dealu Mare.
Parasind soseaua Ploiesti – Buzau catre Fintesti, am urmat un drum strajuit de crame si plantatii viticole apartinand unor importanti producatori : Cramele Halewood, S.C.Tohani S.A., Comoara Pivnitei, Domeniile Sahateni, Lacerta, Domeniile Persu – Eminescu, Domeniile Blaga.
Intr-un scurt si interesant popas au fost prezentate realizarile Aureliei Visinescu – Domeniile Sahateni. Brand –uri precum “Artisan” sau “Anima” pot fi intalnite in restaurante de prestigiu din Bucuresti si din tara.
Am continuat urcusul spre urmatoarea destinatie si la un moment dat, se aude din fata autocarului : ” In partea dreapta vedeti Entreprise-ul oenologiei romanesti “. Era Petrica Badea, antepronuntandu-se privitor la ceea ce vom vedea, vizitand Crama Lacerta.
Si am gasit prima crama in care buncarul de preluare al strugurilor este inlocuit cu masa de sortare. Totul este milimetric fixat in pereti sau pardoseli enervant de sclivisite, cu utilaje si recipienti aliniati intr-un flux tehnologic fara de cusur.
Vizitatorii sunt amutiti de investitia de peste 5.000.000 de euro, insa revin la viata odata ce pasesc in sala de degustare si savureaza din vinurile tinere, proaspete carora tehnologia, maiestria si Dealu Mare le vor asigura recunoasterea deplina.
Am mai fi stat la Mihaita Banita si Emil Serbulea, insa programul acestei reuniuni, prevedea si o parte de analiza senzoriala a unor vinuri ce au participat la diferite concursuri, tocmai in aceeasi zi in care sfarsitul toamnei, bucuria recoltelor obtinute si vizitele in Dealu Mare ne-au aratat ca se poate spera si cu ochii deschisi.
Cea de a doua zi a fost o continuare a regalului vitivinicol pe care Dealu Mare il poate oferi cunoscatorilor si nu numai.
O informare scurta a adus in discutie evenimentele din ultima perioada la care membrii A.D.A.R. au participat : Festivalul Tuicii de la Valenii de Munte, Vintest –Bucuresti, Festivalul vinului –Valea Calugaresca, Strugurele de aur – Alba Iulia, Concursul Vinul.ro etc.
Mult asteptatul moment al degustarii vinurilor din Dealu Mare a inceput cu o Feteasca regala de Tohani si a continuat cu alte circa 30 de probe, creatii ale celor de la Cramele Halewood, Lacerta, Davino, S.E.R.V.E., Domeniile Viticole Tohani, Budureasca, Casa Zoresti, Domeniile Dealu Mare Urlati, Crama Basilescu, Rovit.
Tehnologia de avangarda a dat posibilitatea celor ce isi trag seva din Podgoria Dealu Mare sa poata emite pretentii si pentru piata vinurilor albe (de exemplu Sauvignon blanc, Rhinriesling si Chardonnay-ul de la Lacerta), pe langa marile vinuri rosii ce nu si-au estompat stralucirea de-a lungul anilor, nelasand la intamplare proverbiala intaietate a calitatii, marca Dealu Mare.
Felicitari vicepresedintelui Petrica Badea pentru alegerile facute.
15. 11.2011 Robert Ionut Baicoianu
Leave a Reply