Degustatori si vinuri de aur
Sapte degustatori experti, membrii ai Asociatiei Degustatorilor Autorizati din Romania, vor decide castigatorii editiei din acest an a concursului de vinuri “Strugurele de Aur”. La aceasta traditionala competitie s-au inscris producatori de vinuri din intreaga tara, cu peste 100 de probe.
Pentru degustatori, vinul nu mai are taine. Ridica paharul de picior si studiaza vinul atent, de la o jumatate de metru aproape, pentru a-i aprecia culoarea, nuanţa, limpezime, fluiditatea si intensitatea. Mai apoi, dupa doua-trei rotiri, il apropie de nas, pentru a-i simti aroma, care vorbeste de tipul si vechimea vinului. In cele din urma, vine degustarea.
Degustatorii pot inghiti sau deversa vinul, in functie de preferinte. Presedintele juriului recomanda prima optiune si asta deloc intamplator.
Pe langa miros, gust si vaz, degustarea implica si simtul tactil, pentru a se face diferenta dintre vinurile subtiri, usoare si vinurile vâscoase, mai corpolente, iar degustatorii stiu mai bine decat oricine acest lucru.
In functie de punctajul obtinut, distinctiile editiei a 7-a a Concursului de Vinuri „Strugurele de Aur” se vor acorda astfel: diploma de participare – pentru un punctaj de 50-59,9 puncte; diploma de onoare – punctaj intre 60 si 69,9 puncte; medalia de bronz – punctaj intre 70 si 79,9 puncte; medalia de argint – punctaj intre 80 si 89,9 puncte si medalia de aur pentru un punctaj intre 90 si 100 de puncte.
Leave a Reply