Cu ADAR-ul la Iasi si Averesti (24-25 aug 2012)
Te salut oras din basme
Cu conture iluzorii
Strajuit de sapte dealuri
Incarcate de podgorii Te salut, Iasi
George Toparceanu
Cu intalnirile noastre, ale celor ce ne-am legat sufleteste si nu numai, de vinul cel bun, am strabatut tara de la un capat la altul. Am batut la usa cramelor, si am fost primiti cu bucurie. Am trecut prin filtrul simturilor vinurile din podgorii vestite, de la producatori cu notorietate pana la cei ce acum, incearca cu pasi timizi, sa deschida poarta consacrarii.
Ne-am intalnit si cu vinuri ce pot sta la masa oricarui experimentat si documentat profesionist cat si vinuri ce isi cauta un loc pe panoplia consacrarii. Cu observatii la obiect, fara party-priuri sau influente parazite, am comentat cu argumente pertinente calitatea sau am subliniat defectele, cautand explicatii si oferind solutii.
Ei bine, acum, dupa o lunga perioada, intalnirea noastra trimestriala, ne-a adunat in Iasi, candva, capitala de necontestat a vinului romanesc.
Cu siguranta despre Iasi si locul ce-l ocupa in istoria noastra s-a scris si s-au spus multe.
Mi-as permite, spre aducere aminte, a pomeni un citat din Nicolae Iorga….Iasii inseamna si trebuie sa insemne pentru tara si neamul romanesc, mai mult decat un simplu oras, caci el poarta inca urmele si marturiile tuturor actelor mari si faptelor bune, ale stralucitilor domnitori ce i-au avut Moldova, ale multor boieri vechi, de seama, ale marilor mitropoliti si ale multor mari carturari si dascali.
Cu siguranta, nu cred ca-i locul si momentul potrivit a intoarce file din istoria Iasului.
In fond tine de dorinta fiecaruia de a afla informatii, de a parcurge sau nu un drum prin colbul istoriei. In ceea ce ne priveste, ghizii nostri au incercat sa acopere un spatiu istoric cat mai cuprinzator facand, de multe ori, risipa de date si informatii, desi, un soare nemilos ne-a potopit sub dogoarea lui.
Din vizita noastra nu au lipsit obiectivele turistice ale orasului, Palatul Culturii, Manastirea sf. Nicolaie Domnesc, Biserica Trei Ierarhi,Catedrala Mitropolitana cu racla Cuvioasei Parascheva, Teatrul National Vasile Alexandri, Gradina Copou, cu secularul tei a lui Eminescu.
Din pacate caldura de peste 40 grade si lucrarile de modernizare din oras au facut ca o serie de obiective sa fie ocolite sub rezerva unei alte vizite. S-a rezistat, totusi, cu un stoicism demn de o echipa de profesionisti….in ale vinului.
Mergand pe firul strict al intalnirii, o zi plina de surprize dintre cele mai placute ne-a fost oferita de calatoria in zona viticola a Husiului cu destinatie speciala crama de la Averesti.
O calatorie frumoasa de circa doua ore cu un ghid pe cinste in persoana colegului nostru Ing. Petrea Traian care ne-a facut cunostinta cu Husiul istoric si personalitatile sale ce-i drept in viteza autocarului .
La destinatie, la Crama Averesti, gazdele noastre ne-au prezentat cu mult profesionalism, dar si cu o nota speciala de entuziasm atat patrimoniul viticol al societatii de circa 550 ha cu soiurii ce au facut candva fala podgoriei Husi din care nu lipseste Zgihara, Aligote-ul, Feteasca Alba sau Muscatul Ottonel, cat si tehnologia moderna de vinificatie.
Personal am ramas placut surprins de investitia noua, cu spatii de fermentare termostatate, cu prese de ultima generatie si cu o linie de vinificatie, dimensionata strict la necesitatile firmei.
Nu vreau sa trec cu vederea, furat strict de aspectele tehnologice, farmecul locului, cu frumusetea arborilor seculari ce inconjoara vechiul conac, bine intretinut si modernizat, al familiei Negruzzi.
In pivnita conacului, distinsa noastra gazda, ne-a oferit o interesanta si instructiva degustare cu vinuri din recolta 2011 si mai vechi.
Primul vin prezentat, o Zghihara 2011 ce a facut o frumoasa inpresie la salonul de vinuri de la Iasi din 2011, ne-a inpresionat prin prospetimea sa sustinuta de o aciditate ridicata, specifica strict zonei Averesti. Nota florala este in usoara estompare, urmare si a trecerii timpului, Zghihara fiind un soi cu potential redus de invechire.
O frumoasa inpresie cu comentarii pe masura calitatii vinului, a lasat-o un Aligote din rec. 2010, un vin robust, cu note pronuntate de pamant reavan in amestec cu fan proaspat cosit la care trebuie mentionata si o nota acida pronuntata ce-i confera vinului o nota, barbateasca, aparte.
Interesant ni s-a parut si un cupaj 50/50 de Zghihara de Husi cu Aligote – Rene Faure dominat de nota de a Aligote parca prea pronuntata pentru ce s-a vrut. Comentariile au fost inpartite, fiecare degustator argumentandu-si in nota proprie caracterizarea facuta vinului. Cert este ca vinul a starnit un real interes.
As dori a mai mentiona si un alt vin al degustarii un Aligote cu rest de zahar. Contrastul dintre aciditatea ridicata si gramele de zahar rezidual, pe suportul unei arome tipice de Aligote nu a constituit cea mai fericita combinatie.
Sigur ar mai fi multe de spus despre degustarea avuta la Averesti incheiata in jurul unei mese bogata in bucate si in buna dispozitie la umbra copacilor seculari ce marginesc domeniul.
Sigur Averestiul cu vinurile sale a lasat o frumoasa inpresie. Un om gospodar al carui nume doresc a-l face cunoscut, Ing. Constantin Dulute a sfintit un loc. Vinurile sale, cu siguranta isi vor gasi drum catre inima consumatorului avand drept garantie calitatea si renumele podgoriei Husi.
Nu pot a incheia trecerea in revista a intalnirii de la Iasi fara a pomeni si de ultima degustare cu vinuri inscrise in tematica intalnirii la care am avut si invitati din Iasi ce fac o buna propaganda vinului bun. Ma refer la dl. Razvan Avram, propietarul celui mai prestigios magazin de vinuri din Iasi –Good Point- inpreuna cu colaboratoarea sa Dna Nazarie si a dl. Marius Cristian jurnalist cu state vechi in presa ieseana, fin observator si bun cunoscator al vinului.
Din pacate, dupa o zi epuizanta petrecuta in vizitarea orasului, sub semnul oboselii, degustarea nu s-a ridicat la nivelul obisnuit. S-a simtit o epuizare pronuntata , o lipsa de concentrare evidenta, ceea ce a facut ca sa existe opinii nejustificat contradictorii.
Daca mai adaugam si lipsa personalului de servire angajat in alte activitati si functionarea defectuoasa a spatiului frigorific se poate face o imagine obiectiva asupra ultimului moment al intalnirii.
Sigur ar mai fi multe de spus si de scris despre intalnirea de la Iasi, dar fiecare pastreaza in inima amintirea Iasiului ce ne-a primit cu atata caldura. Cateva zile de august toride si multa caldura sufleteasca ……
Si cum ne-am putea oare desparti fara a pomeni , macar un catren din Pastorel, cel ce a pretuit deopatriva versul si vinul….
Un om, la Iasi, prinzandu-l ploaia,
A zabovit la crasma sapte ani
Cand cu Feteasa Neagra din Carjoaia ,
Cand cu Babeasca de la Uricani
Ing. Gh. Craciunescu
Leave a Reply