Interviu prof. dr. Dan Boboc – Vinuri de Top 2013
Avem un deficit de consum
interviu cu Dan Boboc
Dan Boboc este un personaj influent al vinului românesc. de neocolit, atunci când este vorba de un interviu. Şi de ce, mă rog?:) Pentru că este un om în stare să creeze un trend. Un real vector de opinie. de cele mai multe ori spilcuit/scos din cutie, apare ca un ambasador al vinului, scoborât din cer direct pe meleagurile noastre. este printre cei care au o idee destul de bine articulată, în fiecare moment, despre cine este, ce face şi, mai ales, cum se simte vinul românesc. Acestea sunt şi motivele pentru care i-am solicitat acest interviu.
În ce condiţie se găseşte vinul românesc? La un consum intern (în România) de 24- 27 de litri de vin pe cap de locuitor, în medie, avem – trebuie să recunoaştem, un deficit de consum. Avem trei direcţii: fie că ne propunem să producem mai mult, fie că ne apucăm să importăm, fie că optăm să bem mai puţin, dar mai bun. Acesta din urmă este, de altfel, şi trendul care se impune în Europa în acest moment. Există ţări se apucă să defrişeze câteva zeci sau chiar sute de mii de hectare cu viţă de vie. Şi deja s-au plătit banii pentru defrişare. Reconversia, şi la noi, a scos vinurile/soiurile vechi de tip hibrid şi a adus clonele cu valoare deosebită pe piaţă.
Ce vinuri se „poartă”, la această oră? Un Sauvignon Blanc de Noua Zeelandă este, ca noutate, printre cele mai apreciate pe piaţă. Sau se impun vinuri roşii care să fie ceva mai prietenoase, adică să aibă mai puţini tanini. Însă trebuie să aibă o paletă olfactivă frumoasă. Avem şi noi marea şansă să venim cu ceva deosebit. Au venit, în ultimele două decenii, oame ni care sunt gata să investească în vinul românesc, din afară. Şi nu mai vorbesc de enologi… Au fost, la noi, investitori din Franţa, de pildă la SERVE CEPTURA, din Italia (de exemplu, la VINARTE), dar şi din Germania – mă gândesc la CARL REH… Pământul este ieftin, forţa de muncă este relativ ieftină, iar terroir-ul nostru se dovedeşte deosebit. Imaginea vinului românesc s-a îmbunătăţit, în ultimul timp.
Ce au adus nou investitorii străini? Investitorii au fost, până la urmă, ca un cal troian, s-au dovedit vehiculul perfect pentru vinul românesc.
Au venit enologi străini care ne-au influenţat şi ei. Ce ne-au învăţat toate acestea – sau ce am învăţat de aici?
Încet-încet, am crescut şi noi, producătorii români, la rândul nostru, enologi valoroși. În egală măsură, am trimis tinerii la speciali – zare în afara graniţelor ţării. Așa se face că acum producem cu oeno – logii noștri în marile podgorii cu proprietari români, vinuri de cea mai înaltă calitate.
Care este rolul dumneavoastră, ca specialist, la Metro?
În filozofia de la METRO, eu nu sunt decât un consultant. Am ca misiune să selectez, cel puţin în domeniul vinului – cel la care ne referim, tot ceea ce este mai de interes să avem competență de sortiment. Să mă duc în crame, iarăşi, să vorbesc cu vinificatorii…
Cum achiziţionaţi un vin?
Ca să achiziţionez un vin, trebuie să am siguranţa aceleiaşi calităţi în timp. Să am aceeaşi calitate în permanenţă. Şi să am o aprovizionare continuă cu acel vin. Cel care achiziţionează vin trebuie să ştie şi să vadă vinurile şi cu ochii închişi. Să aibă o preocupare şi pentru HORECA. Să mear – gă la un restaurant, să meargă la o pensiu – ne… Sunt anumiţi „horecari” care îşi duc vinul numai la HoReCa. Uite, de exemplu, aici, la noi, la METRO, avem un WINE-SHOP denumit Humidor. L-am inventat special ca să aducem cea mai bună selecție de vinuri de import și autohtone. Eu practic, peste tot, şi la ADAR (Asociația Degustătorilor Autori zaţi din România) o abordare construc tivă. Totul este să ai o strategie. Şi să creezi eveni mente. Aşa cum noi vom şi face, pentru că avem evenimente şi în aprilie şi în mai, suntem aglomeraţi, dar – după aceea – vom mai organiza din nou cursu rile pentru degustători autorizaţi, de care multă lume întreabă.
Ştiu că avem un mare eveniment în românia, pentru care ne pregătim…
Da, în luna iunie 2013, va avea loc, în România, Congresul O.I.V. (ORGANIZAŢIA INTERNAŢIONALĂ A VINULUI). De aceea, am şi decis să organizăm con – cursul internaţional de vinuri cu două săptă – mâni mai devreme. Şi ne dorim să avem vreo opt sute de probe, ceea ce este chiar ceva. România trebuie să fie centrul de ima – gine al vinurilor din Europa de Sud şi de Est. Pentru că, de fapt, aşa şi este, aşa şi stau lucrurile în realitate.
CURRICULUM VITAE
2008
Doctor în ştiinţe economice – Academia de Studii Economice, Bucureşti
2007 – prezent
Profesor universitar – Prelegeri la disciplinele:
Mana gementul calităţii produselor agroalimentare,
Managementul Procesării Pr duselor Agricole,
Agrofitotehnie, Filiere agroalimentare – Academia de Studii Economice din Bucureşti
2003
Conferenţiar universitar – Activităţi şi responsabilităţi principale,
Prelegeri la disciplinele:
Managementul calităţii produselor agroalimen tare,
Managementul Procesării Produselor Agricole,
Agrofitotehnie, Filiere agroalimentare – Academia de Studii Economice din Bucureşti
2000 – 2002
Director – Manageriat activitatea ONDOV – OFICIUL NAŢIONAL AL DENUMIRILOR DE ORIGINE
1995
Lector universitar – Prelegeri la disciplinele:
Manage mentul Procesării Produ selor Agricole, Agrofitotehnie – Academia de Studii Economice din Bucureşti
1993
Director – Coordonarea întregii activităţi din cadrulsocietăţii – SC EUFORIS COMPROD RL
1990
Şef Combinat de vinuri – Coordonarea activitățiilor VINALCOOL Bucureşti
1987
Şef Grupa de export vinuri – Coordonarea
activității de export din Centrala Vinului, Bucureşti
1980
tehnolog – Stabilizarea şi imbuteliera vinurilor şi
rachiurilor industriale – VINALCOOL Bucureşti
1979
Şef fermă horticolă – Supravegherea şi
coordonarea activităţii fermei horticole Uzunu –
ÎNTREPRINDEREA DE PRODUCEREA LEGUMELOR
UZUNU, jud. Giurgiu
1978
Calificarea/diplomă obţinută: Inginer Horticol
Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, Bucureşti – Facultatea de Horticultură
Degustător Autorizat Expert – Institutul de Cercetări Vitivinicole Valea Călugărească
Doctor în Ştiinţe Agronomice – Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, Bucureşti
Leave a Reply