
IWCB 2016 va fi fără taxe, cu vizibilitate internațională și în marele retail. Jurizările au loc în cel mai mare bazin viticol românesc
După știrea că International Wine Contest of Bucharest (IWCB) 2016 este primul concurs din lume sub egida OIV care nu mai percepe taxe de jurizare pentru vinurile înscrise, am stat de vorbă cu Cătălin Păduraru și am aflat că, de fapt, aceasta nu este nici pe departe singura noutate. Concursul 2016 va avea loc în mijlocul celui mai mare bazin viticol românesc – Vrancea -, va promova inclusiv medaliile obținute de producători la alte concursuri internaționale și va promova câștigătorii pe plan internațional, prin apariții în media. Iar prin parteneriatele cu marii retaileri, vinurile medaliate vor fi mai bine promovate la rafturi.
“Prin eliminarea taxelor de jurizare, ținem cont de noile realități ale economiei mondiale și ne asumăm o sarcină dificilă, deschizătoare de drumuri”, afirmă Cătălin Păduraru, organizatorul IWCB. “În 2016, IWCB devine itinerant – se va desfășura la Focșani – și este meritorie din acest punct de vedere racordarea Consiliului Județean Vrancea la acest efort de promovare internațională, deoarece oferă astfel posibilitatea nemijlocită juraților, jurnaliștilor și reprezentanților OIV de a cunoaște cel mai mare bazin viticol al României. Este un câștig important pentru întreaga comunitate a vinului, inclusiv pentru publicul larg și pentru producători”, afirmă Păduraru. “Ediția 2016 va promova ia românească. Aceasta este, ca și vinul, un element identitar și cultural al României care merită cunoscut la nivel internațional”, susține organizatorul.
Un anunț în premieră: prin parteneriatul încheiat în 2016, IWCB și Vinul.Ro vor acorda împreună, odată cu Premiile de Excelență ale revistei noastre, distincții pentru enologi sau pentru anumiți producători și vinuri, pe criterii aparte de concurs: inovații, constanță calitativă, recuperarea tezaurului vitivinicol românesc și altele.
Dar, poate cel mai important element de noutate pentru producători, după cel privind eliminarea taxelor de jurizare, este faptul că IWCB a decis să aloce resursele primite din partea autorităților exclusiv către activitățile de promovare a câștigătorilor: “Fac marile concursuri reclamă pentru producători? Fac evenimente? Întăresc concursurile externe brandul general românesc?”, se întreabă Păduraru. “IWCB face toate acestea!”, continuă el: “ajutorul promis de către stat – atât cât este el – merge exclusiv în publicitate (comunicarea câştigătorilor şi sensibilizarea consumatorilor, pentru a înţelegere calitatea vinurilor premiate şi adoptarea rezultatelor ca factor diferenţiator la achiziţie) și pentru biletele de avion ale juraților străini. Ne-am hotărât ca, odată cu promovarea producătorilor care au obținut medalii la IWCB, să le atașăm și palmaresul medaliilor pe care le-au obținut la alte concursuri internaţionale pentru acelaşi an. Deci, să facem bine până la capăt. Rămâne ca sarcină minimală pentru producători să își lipească bulinele pe sticle. Inclusiv pe cele de argint. Argintul e o medalie mare”.
În 2016, IWCB va gestiona un pachet consistent de presă, obtinut prin achiziție media și parteneriate, fapt care va conduce la o mai bună cunoaștere a vinurilor valoroase intrate în concurs, dar si a partenerilor care susțin acest demers. “Suntem prezenți în presa internațională din SUA, China, Polonia etc și avem vizibilitate în toate țările din care provin jurații. Iar din acest an ni se alătură și mari retaileri, care vor promova direct vinurile premiate”, a mai anunțat Cătălin Păduraru.
Concursul Internațional de Vinuri Bucuresti 2016 (IWCB 2016) este organizat la inițiativa Oficiului National al Viei si Produselor Vitivinicole (ONVPV), de către ASER Wineconsulting, în parteneriat cu Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania (ADAR), sub patronajul Organizatiei Internationale a Viei si Vinului (OIV), fiind cea de a XIII-a ediție recunoscută de acest for interguvernamental care grupează 45 de țări producătoare și consumatoare de vin din lume.
Leave a Reply