
LA RIOJA – Bodegas Perica
Bodegas Perica-San Asensio-Rioja Alta reprezentata in Romania de Casa Vega – Cluj Napoca
Regiunea viticola aflata in topul celor mai bune 5 regiuni viticole din lume, numarul unu in lume in ceea ce priveste raportul calitate/pret, a fost prezenta in cadrul clubului “Doru Dumitrescu” Brasov prin cele 8 vinuri – 3 albe si 5 rosii – cu doua soiuri reprezentative (100% si in cupaje) Viura si Tempranillo.
Situata in nordul Spaniei pe un platou de cca. 500 m. altitudine, ferita de vanturile reci de lantul muntilor Cantabriei, Rioja Alta cuprinde cele mai renumite bodegas de top printre care si vestita Marques de la Murrieta (1850) – cea care a produs primul vin rosu fin stil Bordeaux din Spania si ulterior cele mai cunoscute vinuri rosii spaniole care au primit pentru prima data in 1991 calificativul suprem de calitate DOCa Rioja.
Istoria viti-viticola a acestei zone inceputa de fenicieni si celti consemneaza o preocupare continua in directia protectiei vinurilor de Rioja care au scapat de flagelul filoxerei si au definit asa numitul “old world” stil de vinificatie in cadrul caruia cupajele pe baza de Tempranillo si maturarea lunga la barique au creat termenul “riojas”adoptat tuturor vinurilor rosii spaniole de acest tip.
Noul val actual a adus si in aceasta zona stiluri moderne de vinificatie, fara barique, fara invechire (sin crianza) simple dar foarte agreabile de baut – bazate in special la vinurile albe – pe soiul Viura, completat in cupaje cu Malvasia si Verdejo. La o suprafata de cca. 57000 ha vita de vie si o productie de aproximativ 3 mil.hl/an vin, din care 85% rosu, Rioja a fost si ramane cu cele peste 600 crame si 11000 cultivatori de vie, zona cea mai reprezentativa viti-viticola a Spaniei, unde vinul se sarbatoreste la nivel de rege al bauturilor in cele 4 festivaluri anuale de la Lagrano (capitala zonei), Haro si San Asensio.
Vinurile oferite de Bodegas Perica de pe cele 140 ha cu vita de vie au cuprins 3 stiluri de vinificatie diferite in 3 branduri destincte : MI VILLA – Blanco si Tinta 2013,
6 CEPAS-Blanco si Tinta 2010 si OLAGOSA-Crianzo 2010, Reserva 2007, Gran Reserva 2002 si Blanco 2013 – toate la nivelul DOCa Rioja si cu un raport calitate/pret excelent.
Lasand celor ce le vor degusta placerea aprecierilor individuale, vom mentiona numai caracteristicile tehnologice si organoleptice a acestor 3 stiluri si tipuri de vinuri degustate de noi.
1.Vinurile M1 VILLA 2013 albe (Viura 100%) si rosii (Tempranillo 85% si Garnacha 15%) sunt vinuri de productie mare, in stil modern – usoare, proaspete, fructoase, pline de arome complexe. Ne-a impresionat in mod deosebit vinul rosu 2013 obtinut prin maceratie carbonica, selectionat in Ghidul celor mai bune vinuri tinere spaniole.
2. Vinurile OLAGOSA traditionale cu FA si FML in stejar francez urmate de o maturare lunga in barique-uri noi de stejar american si romanesc (!) de 12 luni (crianza 2010), 28 luni (rezerva 2007) si 30 luni (gran rezerva 2002) si invechite in sticla de 6, 18, 36 luni. Secretul complexitatii lor il constituie structura blend-ului tipic axat pe Tempranillo (90%) Garnacha (5%) si Mazuela (5%), maturarea si invechirea optima care le confera caracteristici gusto-olfactive, structura si echilibru de exceptie odata cu armonia de final deosebita si un excelet raport pret/calitate.
(78 lei pentru un vin din 2002 !)
3. Vinurile 6 CEPAS 2010 albe (Viura 60%, Verdejo 40%)si rosi (Tempranillo 100%) sunt vinuri de LE obtinute din struguri selectionati din parcele speciale cu FA in stejar urmata de maturare mai scurta (4 luni la vinurile albe si 6 luni la vinurile rosii) in barique frantuzesc. Imbinand traditia cu noul aceste vinuri s-au remarcat prin eleganta, bogatie de arome, prospetime fructoasa intr-un echilibru surprinzator, cu prezenta ceremonioasa a lemnului si cu nuantele de barique specifice.
Ne-a impresionat vinul 6 Cepas Tinta 2010 (aur Decanter 2012) prin personalitatea emblematica a soiului Tempranillo, gratie pastrarii unui complex de arome fine de fructe rosii in balans perfect cu nuantele condimentate si de cafea prajita, tanini noi extrem de agreabili.
Va lasam pe dumneavoastra cei ce veti citi aceste randuri sa va convingeti degustand si aceste vinuri deosebite din Rioja – Bodegas Perica.
Ing. Aldescu Mihail
degustator autorizat expert ADAR
Leave a Reply