Sedinta din 5-8 dec 2013: ADAR şi o nouă experienţă în Dealu Mare
Ne-am întâlnit cu Sfântul Nicolae în podgoria Dealu Mare.
Am pășit cu sfială pe acest pământ al făgăduinței viti-vinicole, înconjurați fiind de o ceață lipicioasă și umedă .Un frig rece și pătrunzător a coborât de pe dealurile localitătii Vadu Săpat, poate puțin nefiresc pentru această perioadă .
Locul în care s-au întîlnit membrii ADAR a fost crama firmei Vitis Metamorfosis, un loc special în care un vechi centru de vinificatie a prins contur european datorită celor 2, 5 milioane de euro investiți .
Totul pare să fie favorabil deciziei luate de a readuce acestui plai viticol renumele de altă dată: centrul viticol Tohani, marchizul Antinori și Fiorenzo Rista.
Productia obținută in acest an de pe cele 60 hectare cultivate cu viță de vie a fost vinificată în totalitate în noua cramă, deși lucrările nu au fost finalizate 100%.
Interesante au fost budanele de învechire aduse din Franța și toate cele patru vinuri prezentate de către Alina Profir, oenolog de serviciu și gazdă bine primitoare.
De aici, pâna la Buduresca a fost un drum scurt printre viile din Vadul Săpat, ajungând cu ușurință în fața celui mai nou și modern combinat de vinificație din Dealu Mare.
Construcția a început în Aprilie 2012 și are o valoare de 6, 5 milioane euro, din care 2, 5 milioane euro fonduri europene.Capacitatea combinatului este de 3 milioane de litri, suficientă pentru prelucrarea strugurilor obtinuți de pe cele 270 ha cu viță de vie.
Linia de prelucrare a strugurilor, sala de fermentare, stocajul, linia de îmbuteliere, zona baricurilor și magazia de produse finite asigură condiții excelente specialiștilor ce lucrează aici pentru obținerea unor vinuri de marcă, premiate la concursurile interne și internationale la care au participat.
Sala de degustare și magazinul de prezentare sunt “gurile de tun” ale promovării vinurilor de la Budureasca, bijuterii arhitecturale pe care orice indrăgostit de vie și vin ar trebui să le viziteze.
Șerban Gheorghiu a fost alături de noi pe parcursul acestei vizite care s-a incheiat cu degustarea câtorva vinuri, remarcand-se un rosé din 2013 și o Fetească neagră 2011, gama HORECA.
Seara s-a încheiat în stațiunea Sărata Monteoru cu o prima sesiune de degustare a vinurilor albe și rosé obținute în podgoria Dealu Mare.
Au fost prezentate vinurile câtorva producători: Davino, Domeniile Urlați, Domeniile Săhăteni, SERVE, Oenoterra, Domeniile Anastasia, Domeniile Blaga.
Ziua a doua a acestei întâlniri a debutat cu o analiză succintă a acțiunilor la care ADAR a participat în ultima perioadă și despre planurile inceputului de an 2014.
O interventie deosebită a avut-o Lucica Pârvu, cea care a adus în discuție apropiata aniversare a celor 20 de ani de la înființarea ADAR, propunând ca locul de desfășurare al acestui important eveniment să fie Timișoara.Argumentele aduse în favoarea acestei oferte sunt demne de a fi luate în seamă (organizarea și platforma mass-media a Vinvest-ului ) și așteaptă opţiunea fiecărui membru ADAR.
A urmat o sesiune de analiză senzorială a unui numar de circa 30 vinuri roșii care au readus în memoria celor prezenți complexul aromatic-gustativ de excepție, potențialul incomensurabil al podgoriei Dealu Mare.
Pe lângă producătorii de vinuri albe menționați anterior, au prezentat probe pe segmentul vinurilor roșii și Vitis Metamorfosis, Fernando Mihăilescu, LaCerta şi Budureasca.
Dupa amiaza, ca material didactic, s-au degustat vinuri albe si rosé obţinute la Jidvei, Avereşti, Vânju Mare, Oprişor şi Siminoc (Constanţa).
Şi gata ! Să nu ne prindă şi Moş Crăciun în Dealu Mare!
Sărbători fericite!
Robert Ionut
Baicoianu
Leave a Reply