Selections Mondiales des Vins Canada 2009
In perioada 26-31 mai a avut loc, la Quebec, în Canada, a 16-a editie a Concursului Mondial de Vinuri, desfăşurat sub patronajul OIV, filiala Franţa.
În concurs, au fost înscrise 1.836 de probe, provenind de la 602 producatori, din 31 de ţări: Africa de Sud, Noua Zeelanda, Australia, Canada, SUA, Mexic, Chile, Argentina, Brazilia, Bolivia. Columbia, Uruguay, Tunisia, Polinesia Franceza, Israel, Liban, Franta, Italia, Spania, Portugalia, Elveţia, Luxemburg, Germania, Georgia, Grecia, Macedonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Bulgaria si România.
Statistic vorbind, Franţa a avut cele mai multe probe înscrise în concurs, 465 de probe şi 191 de producători. Au urmat: Italia, cu 277 de probe de vin şi 81 de producători, Spania, 178 de probe şi 82 de producători şi Canada, 162 de probe şi 43 de producători. România a participat cu 23 de probe de vin, înscrise în concurs de SC Cotnari SA şi Murfatlar România. 60 de degustatori din 20 de ţări – Anglia, Germania, Danemarca, Belgia, Ungaria, România, Cehia, Franta, Italia, Spania, Elveţia, Canada, Chile, Australia, SUA, Africa de Sud, Noua Zeelandă, Argentina, Brazilia, Liban – au jurizat, timp de o sâptămâna, cele 1,836 de probe, acordând, în final, 554 de medalii, numărul acestora reprezentînd 30% din vinurile înscrise în concurs, regula aplicată în toate concursurile desfăşurate sub patronajul OIV.
Din cele 554 de vinuri medaliate, doar trei au primit Marea Medalie de Aur:
- Maestoso Merlot. 2006 – Lastella Winery, Canada
- Mayu Syrah Reserva 2006 – Viña Mayu Ltd, Chile
- Shingleback Shiraz Reserva 2005 – Shingleback, Australia
60 de vinuri au fost medaliate cu aur iar 491 au primit Medalia de Argint. În acest concurs, România a câştigat cinci medalii de argint pentru:
- Grasă de Cotnari 2000 – SC Cotnari SA
- Grasă de Cotnari 2002 – SC Cotnari SA
- Tămîioasă Românească 2008 – SC Cotnari SA
- Grasă de Cotnari 2006 – SC Cotnari SA
- Grasă de Cotnari 2004 – SC Cotnari SA
- Muscat Ottonel Zestrea Murfatlar 2008 – Murfatlar România
Săptămâna de lucru
Fiecare zi a început la ora 8 cu o conferinţa de 30 de minute, susţinută de cîte un expert în materie, recunoscut în toată lumea. În şase zile au fost prezentate şase teme:
- Marile principii ale degustarii,
- Carmenere – drapelul chilian,
- Vinurile Europei Centrale şi Tokaj,
- Implicarea SAG în lume,
- Influenţa presei asupra consumului de vin şi
- Cidrul de gheaţă.
Fiecare conferinţă a fost urmată de trei sesiuni de degustare, a câte 45-50 de probe de vin. Membrii juriului au fost împărţiţi în zece comisii, fiecare comisie fiind formată din şaşe degustători. Fişele de degustare însumau aspectele vizuale, olfactive şi gustative ale vinurilor, nota finală fiind media aritmeticş a tuturor notelor acordate de cei şase degustători. Sesiunile de degustare s-au desfasurat într-o locaţie extrem de elegantă iar probele de vin au fost servite de somelieri renumiţi. Fiecare pauză, între sesiunile de degustare, a fost un prilej de a intra în contact cu ceilalţi degustători, de a schimba impresii asupra vinurilor din concurs. Masa de prânz, la Palace Royal, un hotel de patru stele, a fost, în fiecare zi, un răsfăţ gastronomic, asortat cu vinuri recomandate de somelieri, provenind din magazinele SAO (Societatea de Alcool Quebec), unde vinul si băuturile alcoolice sunt monopol de stat. După-amiezele au fost rezervate vizitării unor puncte turistice din Quebec: Citadela, Reşedinta Guvernatorului General al Canadei, Parcul Chutes-de-la-Chaudiere, Centrala Hidroelectrică, Primaria din Levis, Muzeul Regimentului Chaudiere – program ce a inclus şi o excursie cu vaporul pe fluviul Saint-Laurent. Ziua se încheia cu cina, servită, de fiecare dată, într-o alta locaţie: Café de la Paix, La Cache à Maxime, La Fenouillière, L’Erablière du Lac-Beauport, Château Bonne Entente. Am avut parte, deci, de un program complex, în continua mişcare, peste care s-a suprapus şi acomodarea cu noul fus orar. Şansa de a participa la acest concurs înseamna un capitol de noutăţi în această meserie: un concurs pregatit la nivel mondial, respect faţă de degustătorii invitaţi, buget alocat întregii acţiuni si o echipă de organizatori implicată în toate momentele evenimentului. Toata admiraţia pentru dl. Ghislam K- Laflamme, preşedintele concursului, pentru dl. Denys Paul-Hus, vice preşedinte, dl. Pierre Paul-Hus, vice-preşedinte tehnic, d-na Carole Cliche, secretara concursului, d-na francine Dione, director tehnic, d-na Brigitte Robinet, director administrativ şi pentru d-na Chantal Demers, director adjunct administrativ.
Ca o concluzie, Selections Mondiales des Vins Canada ar fi un exemplu de urmat, evident, în masura în care promovarea vinului, la noi, va prezenta pe viitor, acelasi interes pe care-l reprezintă promovarea vinului în America de Nord, în acest moment.
Leave a Reply