
Timiş: Trei zile şi trei nopţi, Timişoara a fost capitala vinurilor de excepţie
Timiş, 20 apr /Agerpres/ – Centrul Regional de Afaceri Timişoara a găzduit la finele săptămânii trecute, cea de a VIII-a ediţie a Salonului Internaţional de Vinuri ’VINVEST’ în paralel cu cea de a VI-a ediţie a Concursului de Vinuri şi Băuturilor Alcoolice.
‘Oraşul de pe Bega’ a fost timp de trei zile, capitală a vinurilor de excepţie, reunind şi în acest an, cei mai importanţi producători români de vinuri, dar şi firme specializate în domeniul distribuirii vinurilor, cercetării şi al distribuţiei utilajelor din domeniul viei şi al vinului.
După cum a declarat Lucia Pârvu, directorul firmei ‘Vinvest’ SRL, organizator principal al evenimentului, obiectivul principal a fost acela de lansare a producătorilor, distribuitorilor şi importatorilor de vin şi servicii, în competiţia pentru calitatea produselor şi prezentarea acestora publicului vizitator, la preţuri optime, în scopul valorificării lor pe piaţă.
Între cei care au luat parte la festivitatea inaugurală a evenimentului s-a aflat şi Valeriu Tabără, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, timişorean de origine, care nu a ratat ocazia să viziteze Salonul.
”Mă bucur că acest eveniment este la Timişoara şi nu doar pentru că sunt timişorean. Ne găsim aici pe unul dintre domeniile cele mai serioase ale agriculturii şi pot spune că este un domeniu cu care România iese întotdeauna în faţă. Avem speranţa că acest domeniu atât de important va fi întotdeauna într-o armonie. Am credinţa sinceră că prin marile mărci de vinuri, prin ceea ce înseamnă brandul în podgorie, prin calitatea celor care vinifică, vom fi apreciaţi mai departe pe plan mondial. Unul dintre aceste vinuri a luat în acest an cel mai mare trofeu pe care l-a luat vreodată un vin românesc şi vă mărturisesc că aş dori să văd cât mai multe vinuri româneşti la această înălţime”, a declarat ministrul Valeriu Tabără.
În continuare, demnitarul a recunoscut că nu este uşor, dar e un moment de bilanţ şi de afirmare pentru cei care lucrează cu această plantă ”care culege razele de soare, care culege foarte mult suflet şi care dă sens vieţii”.
”Împreună cu alte opt state, am semnat la Luxemburg, o înţelegere prin care cerem prelungirea plantărilor de viţă nobilă, inclusiv pentru România. Aşadar, vom continua susţinerea extinderilor suprafeţelor cu viţă nobilă, însă m-aş bucura să existe cât mai multe soiuri româneşti şi mai ales material de plantat care să ne dea voie să continuăm acest program pe care dorim să îl prelungim inclusiv în 2014-2018.”, a conchis ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
În afara expoziţiei de vinuri, în cadrul căreia s-au regăsit producători, distribuitori şi importatori de vin şi accesorii înscrişi la salon, organizatorii ediţiei din acest an a ‘Vinvest’ -ului au pregătit, ca noutate, Expoziţia Virtuală şi posibilitatea vizualizării produselor din expoziţie prin metoda Realităţii Adăugate, cele două metode având la bază codurile bidimensionale (2D) – rezultate ale singurei platforme de stocare şi generare de coduri 2D din România (www.code2wine.ro) pentru cea mai noua metodă de marketing în promovarea vinului din Europa. Expoziţia a fost însoţită de demonstraţii, publicul vizitator având ocazia să cunoască facilităţile şi metodele de promovare oferite de platforma CODE2WINE, care a fost lansată în data de 25 noiembrie 2010, de firma ’Vinvest’ SRL şi Institutul Multimedia Româno – Eelveţian şi având ca scop găzduirea, dezvoltarea şi promovarea produselor vitivinicole pe piaţa internă şi internaţională.
În cadrul Concursului de Vinuri şi Băuturilor Alcoolice, aflat la cea de a VI-a ediţie a sa, cei mai apreciaţi dintre degustătorii români, membri ai ADAR, au avut de evaluat din punct de vedere calitativ, aproape 130 de vinuri, unul mai bun decât altul.
Având la dispoziţie doar două zile în care au fost nevoiţi să analizeze, să jurizeze
şi să decidă în final câştigătorii, degustătorii au fost surprinşi în mod plăcut de faptul că s-au aflat în faţa unor probe de foarte bună calitate.
Cele mai bune vinuri care, conform obiceiului, au putut fi degustate după premiere, de toţi cei care au dorit acest lucru, au fost distinse cu diplome şi medalii. Vedetele concursului au fost Sauvignon Blanc de Recaş, din 2010, vândut sub brandul ’V’ şi Cabernet Sauvignon din 2009 de Dealu Mare, de la Fine Wine SRL Lacerta Winery, alături de Jad – 28 de ani de la Vincon Vrancea, toate medaliate cu Marea Medalie de Aur.
”A fost o ocazie excelentă pentru producători să îşi cunoască mult mai bine concurenţa, degustătorii au putut să asocieze vinurile pe care le-au jurizat cu numele producătorului iar vizitatorii au reuşit să aleagă ceea ce preferă dintr-o gamă mai largă şi să înţeleagă puţin mai mult despre misterul vinului. Şi pentru că un vin bun nu poate niciodată să fie scos în evidenţă decât de o mâncare bună, au fost prezenţi şi producători de brânzeturi, pâine, dulciuri şi carne, parteneri în cadrul Salonului”, a precizat Lucia Pârvu.
În topul producătorilor, cele mai multe medalii, câte 5, au fost obţinute de Cramele Recaş şi Serve Ceptura; urmaţi cu câte 4 medalii de Lacerta Winery şi Jidvei; Vincon Vrancea, Domeniile Boieru, Crama Basilescu- cu câte 3 medalii.
În cadrul unei conferinţe de presă organizate în cadrul evenimentului, a fost adus în prim plan un proiect în valoare de peste 200.000 de euro, derulat de Academia de Studii Europene Bucureşti, Institutul pentru Economia Agriculturii şi Dezvoltare Rurală, precum şi mari producători români de vinuri, Murfatlar, Cramele Recaş şi Cotnari, cu sprijinul Băncii Modiale.
După cum a susţinut Dan Boboc, preşedinte ADAR, obiectivul principal al proiectului constă în proiectarea unui sistem informaţional de monitorizare a trasabilităţii pe filiera vitivinicolă din România.
În scopul determinării cu exactitate a parcursul tuturor produselor şi subproduselor de pe filiera viti-vinicolă, sistemul informaţional propus, răspunde cererii de supraveghere a trasabilităţii vinurilor cu denumire geografică (IG) şi a celor cu denumire de origine (DOC), astfel că nu vor mai putea apărea vinuri false.
”Avem în derulare un proiect cu Banca Mondială legat de trasabilitatea vinurilor, care va oferi un soft Ministerului prin care îi vom putea proteja pe adevăraţii producători de vinuri. S-au făcut eforturi mari în industria vinurilor, s-au făcut o absorbţie foarte mare a fondurilor europene, iar acestea dau rezultatele scontate. Noi trebuie să îi protejăm pe producători prin acest sistem de trasabilitate a vinurilor, sistem care va da şi mai multă siguranţă consumatorului”, a mai precizat Dan Boboc, preşedintele ADAR.
Alături de producătorii de vinuri, distribuitorii şi de cei care oferă accesorii şi servicii conexe s-au aflat producătorii tradiţionali, în spaţiul deja consacrat de lângă salon fiind oferite spre vânzare: virşli de Brad, pita de Pecica, salamul de Nădlac, krofne, salamuri şi tot felul de alte bunătăţi culinare din judeţele vestului de ţară, toate făcute după reţete tradiţionale, îmbunătăţite de generaţii de-a lungul anilor.
”În acest an, în cadrul Salonului Internaţional de Vinuri ‘Vinvest’, unul de referinţă pentru domeniul viti- vinicol, dovadă numărului de participanţi care a crescut de la an la an, au fost prezenţi 25 de producători şi peste 40 de distribuitori de vin şi producători şi comercianţi de accesorii şi servicii conexe industriei viti- vinicole. În cele trei zile, Salonul a fost vizitat de peste 6500 de persoane, au fost oferite 1500 de pahare de vin, zeci de premii, premiul cel mare fiind o excursie de 10 zile în Grecia”, a conchis Lucia Pârvu, directorul ‘Vinvest’, organizator principal al evenimentului. SRL. AGERPRES/ FOTO PE FLUX/(A – Ioan Weisl)
Leave a Reply