
Vintest 2011. Marcat!
În momente de tensiune economică şi creştere a costurilor, echipa Vinvest şi-a asumat misiunea de a aduce împreună public şi produse din industria vinului, cu scopul de a impulsiona piaţa într-o direcţie pozitivă.
Peste 200 de producători de vin, companii de servicii şi accesorii, asociaţii profesionale, instituţii şi reprezentanţi mass-media au participat la prima ediţie a Salonului Naţional de Vinuri al României – Vintest, desfăşurat în perioada 27-30 octombrie, la Romaero, Băneasa din Bucureşti. Dintre aceştia, 119 au fost expozanţi şi parteneri.
În privinţa audienţei, aproximativ 5.800 de persoane au trecut pragul Salonului Vintest. Pentru a face mai simplă şi mai accesibilă degustarea, toţi vizitatorii au primit câte un pahar într-un săculeţ.
Evenimentul s-a desfăşurat sub patronajul a două ministere direct interesate de industria vinului: Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului. Ministrul Agriculturii Valeriu Tabără, prezent la deschiderea oficială, a vizitat fiecare stand în parte, a discutat cu expozanţii, în timp ce Ministerul Turismului a fost prezent cu un stand de promovare a turismului vitivinicol.
Mesajul organizatorilor s-a pliat pe misiunea Salonului, anume aceea de a aduna într-un singur loc reprezentanţi ai industriei vinului, de la crame şi tehnologie până la turism, în ideea de a stabili punţi de comunicare şi relaţii de afaceri care să ridice sectorul vitivinicol.
Cele 11 obiective ale Vintest au fost îndeplinite atât în perioada celor 4 zile de Salon, cât şi în cele două evenimente premergătoare.
La finalul primei ediţii a Salonului Vintest, mesajul organizatorilor a fost exprimat de doamna Lucia Pîrvu, expert degustător, director al Salonului Naţional de Vinuri al României – Vintest:
„Promovarea vinului românesc într-un cadru profesionist este o necesitate. În România nu exista un Salon Naţional de Vinuri, adică un loc în care vinul să fie prezentat şi promovat de la cultivarea viei sau tehnologia vinificaţiei până la arta degustării. După prima ediţie Vintest, Salonul pe care-l merită vinurile româneşti încă nu are consistenţa pe care ne-o dorim. Noi am făcut primul pas. Ne pregătim de al doilea.
Am adunat şi analizat greşelile primei ediţii pentru a le evita în viitor şi am strâns reuşitele, care vor fi punctul de plecare al următoarelor ediţii. Am avut parte de sprijinul unor oameni care au crezut în valoarea evenimentului, dar ne-au motivat să mergem înainte şi cei care au încercat să ne împiedice.
Am reuşit să creăm cadrul şi ambianţa prielnice ca oamenii de afaceri din industria vinului şi cei interesaţi de vin să stabilească relaţii de business şi chiar să încheie afaceri. Am fost plăcut impresionaţi de calitatea vinului şi modul de prezentare al micilor producători. Feed-back-ul primit de la vizitatorii cunoscători a conţinut şi un mesaj de apreciere pentru producătorii de mai mică anvergură.
Suntem conştienţi că nu am reuşit să facem tot ce era necesar. Ne-am fi dorit să găsim calea eficientă de a aduce mai mulţi reprezentanţi din HORECA, dar acest neajuns a devenit unul dintre obiectivele ediţiei viitoare.
Am reuşit să aducem oficiali ai ambasadelor şi delegaţii străine şi toţi au plecat cu impresii favorabile concretizate în vinul cumpărat şi chiar în contactele stabilite.
Am primit un sprijin enorm din partea unor instituţii de învăţământ prin grupurile de liceeni şi studenţi care au fost prezente atât în sectorul gastronomic, cât şi alături de somelieri.
Acolo unde am reuşit, succesul se datorează în primul rând celor care au fost alături de noi, iar lipsurile au rostul de a ne impulsiona să fim mai buni în ediţia viitoare.”
Leave a Reply