Vinurile artizanale: o nouă categorie în viticultura românească
de Dorin Popa
O nouă categorie de vinuri și o nouă categorie de producători. Vinuri create în condiții de dotări tehnologice minimaliste, cu identități marcate de terroir și de anul climatic și o contribuție semnificativă a artizanului. Producătorul pleacă de la un hobby care până la urmă îi consumă tot timpul devenind artizanul vinurilor sale care trec din ce în ce mai mult în zona comercială de nișe (HoReCa, magazine on-line, fizice și specializate). Abordează tehnologii prietenoase cu mediul și moda, în consecință le găsim ca vinuri bio, biodinamice, vegane și mai nou naturale (aici intră într-o polemică inamicală cu domeniul).
Am abordat la Millesime această categorie, datorită faptului că există, deși legislativ este încă ignorată. Sunt din ce în ce mai mulți producători de acest gen, deobicei persoane educate, care mai întâi privesc domeniul ca pe un hobby. Avem mai multe exemple în Bihor din care am ales două reprezentative. Laszlo Szony, întors după 15 ani din Germania unde a lucrat în IT în top management, revine în Diosig, preia proprietatea viticolă a părinților și cumpără și viile din jurul acestei proprietăți. Lucrează viile cu tehnologie tradițională apelând și la produse de combatere pentru a proteja via și a asigura vinuri de calitate. Anna Piheni, arhitect, absolventă de Timișoara, își asumă viile familiei din Ianca Mica, pe care le trece în tehnologie ecologică, iar vinurile sunt în certificare BIO. Reușește să își listeze vinurile în restaurante de top din București și 4 vinuri în restaurant cu două Stele Michelin în Germania.
Acești producători își dedică timp și efort pentru întreținerea culturilor de viță de vie, sunt deschiși și dispuși sa facă teste cu produse noi și de asemenea, fiind persoane educate, diseminează rezultatele, fiind și repere în arealul viticol vizat. Numărul lor este în continuă creștere, doar în județul Bihor fiind peste 30 de producători de acest tip, demonstrând astfel o tendință ascendentă în peisajul vinificației moderne.
Leave a Reply